top of page
SkyLabBG.jpg

SkyLab breid Internet of Things Netwerk in Port of Moerdijk verder uit.

Bijgewerkt op: 11 dec. 2023

Als stap in de verdere digitalisering van Port of Moerdijk heeft SkyLab B.V.boven op de Nordex / Acciona Windpower windturbine van Vattenfall aan de oostzijde van het haven- en industrieterrein een nieuwe gateway bijgeplaatst. De slimme hardware op 114 meter hoogte knoopt de IoT netwerken van sensoren aan elkaar die onder andere worden gebruikt voor toezicht op beheer, veiligheid en leefomgeving. De uitbreiding draagt bij aan sterk verbeterde capaciteit en betrouwbaarheid van het dataverkeer.

LoRaWAN Gateway op een Windmolen van vattenfall

“Voor het havenbedrijf is de extra dekking die aan de oostzijde wordt gecreëerd van belang in verband met het nieuwe Logistiek Park Moerdijk. Maar ook simpelweg om eventuele storingen op te vangen en meer data te kunnen gebruiken.” licht Yorick Stoutjesdijk, adviseur Assetmanagement bij het havenbedrijf toe.


Uitzicht vanaf de windmolen op moerdijk

In januari 2021 plaatste SkyLab aan de westzijde van het haven- en industrieterrein de eerste gateway in Moerdijk op de windmolen. En bied samen met andere gateways een Long Range Wide Area Network (LoRaWAN) dat geschikt is voor lange afstandscommunicatie met weinig vermogen. Hierdoor kunnen draadloze sensoren jaren zelfstandig opereren en over afstanden van kilometers hun data verzenden. Het ook voor derden beschikbare netwerken in Moerdijk maakt deel uit van de grootste Internet of Things (IoT)-netwerken in de wereld. SkyLab bied hierbij een uniek "SkyNet" concept waarbij gelijktijdig meerdere aanbieders van private, commerciële en publiekelijke netwerken worden aangeboden. Het voordeel van dit concept is in dat je met een minimale infrastructuur, kosten en impact op de leefomgeving een optimale veilige en betrouwbare IoT connectiviteit kan bieden voor iedereen.

Versterking met 80 vierkante kilometer extra dekking

Havenbedrijf Moerdijk gebruikt het LoRaWAN-netwerk om toe te zien op de leefomgeving, zoals voor het meten van luchtkwaliteit en CO2-uitstoot. Maar ook voor de monitoring van het terrein via sensoren, die via het ‘Internet of Things’ met elkaar zijn verbonden. De data geven inzicht in het functioneren van eigendommen op het terrein en hierbuiten en helpen het havenbedrijf en de bedrijven bij beveiliging en bij beheer en onderhoud.

Denk aan de beveiliging van poorten en gebouwen, het uitlezen van slagbomen en het monitoren van beschadigingen, waterdetectie of rook/hitte-melders die zelfs bij een stroomuitval instant meldingen kunnen doorgeven. De extra dekking met de nieuwe gateway is ook een uitbreiding voor sensoren die onder lastige omstandigheden zoals bijvoorbeeld onder het maaiveld worden ingezet, zoals peilbuizen voor het continu meten van grondwater, het monitoren van het riool en doorvaarthoogtes of zelfs diep in gebouwen.

Met de uitbreiding is er extra dekking bijgekomen met een radius van vele kilometers wat neerkomt op een oppervlakte van een 100+ vierkante kilometer.


Bereik van de LoRaWAN Gateway op moerdijk

Steeds meer Internet of Things-netwerken op hoogte

Toen Havenbedrijf Moerdijk in 2019 met ProRail en SkyLab aan de slag ging met LoRaWAN, ontstond het idee van installaties op windturbines en werd in 2021 de eerste gateway geplaatst. Inmiddels staan er ook gateways op windturbines in Zeeland en de Botlek en is SkyLab momenteel bezig met een ambitieuze project om de LoRaWAN IoT-netwerken door te trekken op de Noordzee. Op hoogte op zee kan een enkele gateway wel een gebied bestrijken van zo’n 700km2 en kan dus met minimale infrastructuur en lage kosten een IoT telecommunicatienetwerk worden gerealiseerd, iets wat met andere technologie niet zomaar haalbaar is. Inmiddels zijn de eerste twee TenneT platforms voor de kust van Borssele en Egmond aan Zee voorzien en zal verder worden uitgebreid op andere windmolenparken, platforms en ferries en tenders.


LoRaWAN Gateway op Borssele Alpha

Met name op de Noordzee is er een grote behoefte laagdrempelige IoT connectiviteit, welke een bijdrage kan leveren voor monitoren van assets voor platforms, windmolenparken, boeien, kabels, beroepsvaart, pleziervaart en recreatie. En kan de techniek laagdrempelig worden ingezet voor het snel opsporen van drenkelingen waardoor eindeloze zoektochten met veelal grote gevolgen tot het verleden kunnen behoren. #portofmoerdijk#portofrotterdam#portofamsterdam#portofgronningen#portofantwerpen#smartport#smartcities#smartports#smartindustry#lorawan#skynet#skylab#skynetiot#skylabiot#lpwan#iot


Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page