SkyLab heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat, CFNS (Connectivity Fieldlab North Sea) TenneT en Dekimo de eerste LoRaWAN gateway op de Noordzee geplaatst op het TenneT platform van het windenergie-park Borssele Alpha. LoRaWAN staat voor lange afstand communicatie met een laag energie verbruik. Hierdoor kunnen kleine sensors jaren of zelfs oneindig lang werken op zonne-energie en kunnen hun informatie over afstanden van tientallen kilometers aan de gateways versturen welke deze doorzet naar het internet. De SkyLab gateways zijn voorzien van unieke multi-netwerk forwarders om meerdere LoRa-netwerken (publiekelijk, openbaar, commercieel en prive) gelijktijdig te hosten. Hierdoor worden de totale eigendomskosten verlaagd en kosten en ruimte gereduceerd en de inzetbaarheid vergroot. Deze infrastructuur kan zelfs zonder enige telecommunicatie kosten (Fair Use Policy) worden gebruikt waar beschikbaar. Op dit moment zijn de meeste kustgebieden van de Noordzee voorzien en wordt door het idee van SkyLab de Noordzee hier aan toegevoegd.
Eerder had SkyLab al als eerste in samenwerking met Rijkswaterstaat op het Offshore Expertise Centrum (OEC) te Stellendam een publiekelijke LoRaWAN gateway geplaatst. Vanuit het OEC opereert project MIVSP voor het realiseren van sensoren op platformen van TenneT op de Noordzee. De resultaten van deze test bleken meer dan voldoende om verder te gaan met de uitbreiding van LoRaWAN connectiviteit op de Noordzee.
Één enkele gateway op hoogte kan sensor informatie in een radius van +/- 20 Km (+/- 1000 Km²) ontvangen en doorzetten naar het internet. Op deze manier ontstaat er een volledig dekkend en laagdrempelig IoT netwerk met oneindig veel mogelijkheden. Toepassingen zoals voor SAR, Reddingsvesten met precisie Locatie, ELB, Boeien met locatie voorziening, Meten van het klimaat en de leefomgeving, Container tracking en Noordzee Farming Sensors is hiermee mogelijk zonder telecom kosten. Met als grote voordelen dat deze infrastructuur ook beschikbaar is in alle landen en kustgebieden zodat deze technologie zich niet beperkt tot Nederland. Met de verdere realisatie van dit project zou Nederland de eerste zijn met een dekkend Internet of Things at Sea wat hiermee ook zal bijdragen aan een verbeterde veiligheid op de Noordzee met oneindig veel toepassingen.
SkyLab is naast de steden, havens en de Noordzee ook bezig om schepen te voorzien. Schepen worden door SkyLab voorzien van de nieuwe LongAP multiband (868 MHz en 2.4 GHz) en multi provider gateways welke zorgen voor connectiviteit aan boord en rondom (+/- 10 Km) de schepen.
Stena Line rolt de eerste dual-band (2,4 GHz en 868 MHz) LoRaWAN-connectiviteit® op zee uit.
Semtech LoRa®, Stena Line, HeNet en SkyLab, hebben samengewerkt en de eerste slimme veerboot gelanceerd die het schip, de lading en het omliggende gebied tijdens de reis volledige LoRaWAN-connectiviteit® biedt om allerlei verschillende schepen en activa van klanten te monitoren.
Vanaf nu heeft het RoRo/Passenger-schip MV Stena Hollandica van de Stena Line de eerste dual-band gateways geïnstalleerd met behulp van LoRaWAN®. De installatie en integratie van de gateway werd gedaan door de IoT professionals van SkyLab B.V. De gateway die voor deze innovatieve functie wordt gebruikt, is de onlangs uitgebrachte LongAP Pro van HeNet B.V. De LongAP Pro biedt multi-band 868 MHz en 2,4 GHz (wereldwijde maritieme) LoRa-frequenties®. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Semtech LoRa® 2.4GHz transceivers. De LongAP Pro heeft een krachtige processor en beschikt over een unieke meerdere multi-netwerk packet forwarders om meerdere LoRa-enabled® Network Services (LNS) zoals The Things Network, The Things Industries, KPN IoT, Everynet, Helium en/of private netwerken tegelijkertijd te ondersteunen. Deze SkyLab- en HeNet-functie verlaagt de totale kosten van onderhoud en eigendom, vermindert de impact op het milieu en verhoogt tegelijkertijd de bruikbaarheid.
De LongAP gateway ondersteunt multi-band applicaties en multi netwerken zijn perfect voor bedrijven zoals Stena Line. Deze oplossing is niet alleen zeer geschikt voor veerboten en andere zeeschepen die goederen vervoeren, maar ook voor de circa 28.000 vertrekkende Stena Line die jaarlijks afhandelt. Elk van deze vertrekken is even uitdagend, van het waarborgen van klant- / klanttevredenheid en veiligheid tot het volgen en bewaken van de miljoenen tonnen vracht. Met deze combinatie kunnen goederen worden gevolgd met behulp van hun frequentie (bijv. 868 MHz) en tegelijkertijd dekking bieden voor wereldwijde maritieme toepassingen (2,4 GHz). Deze gateway kan het Stena Line Team en hun klanten helpen om hun connectiviteit te vergroten en hun "slimme doelen" mogelijk te maken, waardoor dit project gunstig is voor alle betrokken partijen, ongeacht de use case.
Comentarios